🍒DOBRE IN SLABE MAŠČOBE
Zdravo!
V 2. delu vam bom predstavila dobre in slabe maščobe.
KOLIKO MAŠČOB MORAMO ZAUŽITI S HRANO
Maščobe se nahajajo v večjem deležu živil, ki so prisotne v dnevni prehrani. Z vnašanjem različnih živil v telo in brez dodajanja olja in maščob dobimo zadostno količino maščob, potrebnih za vzdrževanje normalne presnove v telesu. To je dejansko osnova za doseganje uravnoteženega vnosa maščob v telo. Vemo, da odvečna maščoba v prehrani v daljšem časovnem obdobju povzroča razvoj različnih bolezni, od debelosti do bolezni srca in ožilja. V nobenem primeru pa se maščobam ne smemo popolnoma odpovedati, ker aktivno sodelujejo pri gradnji celičnih struktur pri vzdrževanju možganskih funkcij. Vedeti moramo le, kako maščobo pravilno izkoristiiti v prehrani.
DOBRE MAŠČOBE:
1. Omega-3 maščobe so maščobe, ki prihajajo iz nepredelane hrane in so izjemno zdrave za možgane in kardiovaskularni sistem, povečujejo presnovne sposobnosti in prispevajo k procesu hujšanja. Živila, iz katerih so pridobljena:
- ribe (priporočamo uživanje rib dvakrat tedensko); izogibajte se gojenim ribam in velikim plenilskim ribam kot je mečarica; uživajte predvsem morske mastne ribe: skušo, sardele, losos.
- laneno seme
- laneno olje
- oreščke.
2. Mononenasičene maščobe veljajo za eno najbolj zdravih maščob. So sestavni del mediteranske prehrane, ki zmanjšuje tveganje za kronične bolezni srca, diabetes in raka.
Visoke vsebnosti mononenasičenih maščob so v oljčnem olju, ki zmanjšujejo vnetne procese, krepijo imunost, znižujejo krvni tlak, raven sladkorja v krvi, holesterola. Poleg oljčnega olja mononenasičene maščobe vsebujejo še orehi, indijski oreščki, sezamova semena, bučna semena.
3. Nepredelane maščobe omega-6 – le ena do dve žlici teh naravnih rastlinskih olj so potrebne za preprečevanje bolezni srca in ožilja. Vendar njihov prekomerni vnos poveča tveganje za bolezni srca in ožilja. Nepredelane maščobe omega-6 najdemo v olju grozdnih pečk, sezamovem olju, bučnem olju, orehovom olju.

SLABE MAŠČOBE
1. Nasičene maščobe, meso (govedina, svinjina, jagnjetina), mlečni izdelki so glavni vir nasičenih maščob v naši prehrani. Lahko preprečijo rast možganskih celic in povzročijo škodljive učinke na spomin in učenje. Skoraj vse ravni holesterola v krvi izvirajo iz nasičenih maščob, sladkorjev in predelanih ogljikovih hidratov.
2. Hidrogenirana olja ali transmaščobe so najbolj nevarne maščobe. So strupene, blokirajo presnovo, prispevajo k debelosti in povečujejo tveganje za diabetes. Najdemo jih v skoraj v vseh predelanih pakiranih živilih, ki se nikoli ne pokvarijo, kot so margarina, krekerji, sladkarije, pecivo, prigrizki, ocvrta hrana, solatni prelivi in druga posebna živila.
In na koncu še najpomembnejše: ljubite in bodite ljubljeni.
Z ljubeznijo,
vaša Višnja🍒