🍒 HRANA IN ČUSTVA
Hej!
Sreda je in spet sem tukaj
Upam, da ste pili vodo še preden ste začutili žejo.
“Oh, kako je danes težek dan. Počutim se izčrpano in utrujeno. Ne spomnim se, kdaj sem danes nazadnje jedla.”
🍒 H2O - tako blizu, a nekaterim tako daleč
Ali veste kaj se zgodi z rastlino, ki je ne zalivamo?
Posuši se, seveda!
In kaj se zgodi z našim telesom, če ne dobimo dovolj tekočine?
Hm ...?
Zdrava prehrana
Za vitalno in zdravo telo je pomembna uravnotežena prehrana
Zmernost in pravilne prehrambene navade v kombinaciji s fizično aktivnostjo so ključ do vitalnega telesa. Najprej pa je potrebno, da odkrijemo svoj odnos do hrane in počasi uvajamo spremembe v prehrano.
Zdravo prehranjevanje je izjemnega pomena za dobro zdravje, lahko pa je tudi povsem preprosto z upoštevanjem nekaj nasvetov.
B-kompleks vitamini
Vitamin B sestavlja več vitaminov. Ime se je pojavilo zaradi natančnejših raziskav, ki so pokazale, da je vitamin B v resnici kompleks več kemično različno formuliranih vitaminov, kateri se pogosto skupaj pojavljajo v enakih živilih, se vse bolj uveljavlja množinsko ime vitamini B ali kar B kompleks ali tudi specifično ime vsakega posameznega vitamina. K vitaminom B prištevamo vitamine B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 (piridoksin), pantonensko kislino, niacin, biotin, folno kislino in vitamin B12.
B1 – TIAMIN (vitamin dobre volje)
Telo ga potrebuje za usklajeno delovanje živčnega sistema. Zaloge tiamina v telesu so dokaj majhne, zato moramo poskrbeti za redno uživanje.
OH - Ogljikovi hidrati
Ogljikovi hidrati so pomemben člen v prehranjevalni piramidi, pomembno pa je, da izberemo prave. Zato moramo znati ločiti med slabimi in dobrimi, ter te v priporočljivih količinah vključite v prahrano.
Dobri ogljikovi hidrati
Naravna, nerefinirana živila in živila, ki niso industrijsko predelana, so sestavljena iz dobrih ogljikovih hidratov, zato jih v prehrano vklučite vsak dan. Takšna živila imajo nizek glikemični indeks. V prehrano torej vključite:
Maščobe
Ko smo še živeli v jamah, smo uživali dieto, ki je imela razmerje med omega 6 in omega 3, 1 proti 1. Sedaj ima tipična ameriška dieta razmerje 50:1.
Kaj storiti? Spodaj imate 8 nasvetov kako izboljšati razmerje maščobnih kislin.
- Izognite se vsej hrani, ki vsebuje sestavine z besedami delno ali hidrogenirane maščobe.